Tillfälligt inlägg: Bali adventures!

(Skriver detta främst till en kompis)
 
Things to do and places to visit in Bali:
 
Bali är egentligen bara "huvudön" men man brukar benämna Gili-öarna som att man besökt "bali" också. Jag var där för 3 år sedan, så det kan ha ändrats lite.
 
 
 
UBUD
Tegalalang Rice Terrace: Bild från google
 
Ubud är Balis kulturella centrum. Här finns risfält, vacker natur och jättestort intresse för yoga!
 
Saker vi gjorde:
Bali Eco Cycling 45$ - Frukost med fantastisk utsikt över en aktiv vulkan (Vi hade dock ganska molnigt). Sedan cyklar man nedför genom landsbygden och små byar med korta stopp längs vägen.
 
Ubud Yoga House 9$ - Mysigt yoga retreat, även för den stelaste löparkroppen någonsin.
 
Tegalalang Rice Terrace - Risfält på bilden ovan, här kan man gå runt på småstigar och kolla på de häftiga risfälten. Inget märkvärdigt egentligen men häftigt att se landskapet.
 
Tegenungan Waterfall - Sjukt häftig miljö med stort vattenfall dit många turister åker för att ta bild. 
 
Saker vi inte gjorde men andra rekommenderat:
Monkey Forest - 50.000 IDR / 35kr - Reservat för apor. Läs reglerna. Undvik mat. Apor kan attackera.
 
Övrigt:
Tirta Empul Temple
Gunung Kawi Temple
Mount Batur Volcanoe
Tukad Cepung Waterfall (Hidden waterfall)
 

 
Seminyak/Kuta
 
 Strandhäng i Seminyak
 
Seminyak och Kuta är områden dit många turister/backpackers åker. Det finns fina stränder, affärer, klubbar och restauranger. Seminyak är något lugnare än Kuta om man bara vill glida runt. Är man nybörjarsurfare kan man börja surfa på Kuta Beach, det finns instruktörer lite här och var på stranden om man bara vill testa på. Annars rekommenderas det att gå en kurs om man vill vara lite mer seriös. 
 
Jag och min kompis Maja var i Seminyak och vi var mest där för att slappna av, hänga på stranden och shoppa lite.
 
Har många kompisar som rekommenderat Potato Head Beach Club som är beläget i Seminyak och nummer 3 på denna listan.
 

 
Uluwatu
 
Traditionella Kecak Dance vid Uluwatu Temple: Bild från google
 
 
Vi besökte tyvärr inte Uluwatu då vi inte hade tiden att åka söder ut. Vet tyvärr inte så mycket om Uluwatu förrutom att detta är "the place to be" om man är duktig surfare. Vågorna ska vara amazing här nere.
 
Utöver surfen finns det ett högt rekommenderat tempel att besöka för turister (Anledningen till att vi ville besöka Uluwatu). Man kan boka en tripp dit eller hyra en taxi. Bäst tid att besöka Uluwatu Temple är innan solnedgången. Det bjuds på en traditionell dans varje dag 18-19 (kan vara ändrat nu?). Templet kräver att man har sarong och midjesjal vilket går att hyra på plats.
 

 
Nusa Lembongan / Nusa Ceningan
 
Blue Lagoon på Nusa Ceningan
 
Ett kort pitstop innan lång båtfärd till Gili-öarna var på Nusa Lembongan. Det är en lugn och mysig ö (som hade typ monsunregnperiod när vi var där, bilar fastnade i vattenpölar!!!). Vårat planerade 2 dagars besök blev 3 dagar och mer än så ska man definitivt inte stanna här. Det är fint i all ära men det finns inte så mycket att göra. 2 dagar räcker gott och väl. 
 
Man kan åka på mangrover-tur, hyra en moppe och åka runt (eller gå som jag och Maja gjorde). Man kan gå från Nusa Lembongan till Nusa Ceningan som förbinds med en mysig hängbro. Nusa Lembongan har ett ställe som heter Dream Beach som är en mysig strand och nära stranden finns ett ställe som heter Devil's Tear, som är en klippformation där vattnet slår emot klipporna och kastas högt upp i luften som en gejser.
 
På Nusa Ceningan finns vackra stränder och en fantastisk utsikt över Blue Lagoon
 
 
 

 
Gili-öarna
 
 Ombak Sunset Swing på 06:30 på morgonen
 
Gili T:
Är man partysugen men samtidigt vill ha stränder och fint område att dyka i, är ökända resemålet Gili Trawangan ett måste. Vet inte riktigt vad jag ska skriva förrutom att det finns barer, stränder och "sunset swings". Den mest kända är Ombak Sunset Swing som ligger på "andra sidan" ön. (Trawangan är basically bara en ö där alla barer och restauranger är ihopklungade på ena sidan ön).
 
Rekommenderar starkt att gå till sunset swing på morgonen om man vill njuta av stunden. Går man dit på kvällen blir det fina bilder i all ära, men du kan få köa i 10-20 minuter för att få en tur på gungorna. Jag själv gick dit på morgonen och var helt ensam, vattnet var helt stilla och mina bilder blev amazing.
 
 
Gili Meno:
Var personligen inte på Gili Meno but it's nice I guess. Definitivt lugnare än Gili T!
 
Gili Air:
Vi körde en avstickare till Gili Air för att få avslappning och semesternjutningen. Slappa på stranden, inte ha turiststressen som Gili T erbjuder. Minns inte så mycket av det men vet att vi hade det nice och träffade lite härligt folk, haha!
 
Oavsett vilken av öarna man befinner sig på så erbjuder Gili-öarna snorkling och dykning. Man bör definitivt passa på och har man tur får man se sköldpaddor! Det finns även kurser för att ta dykcertifikat.
 

 
Övriga rekommendationer jag har fått:
 
- Har man tid över och intresse så har en kompis till mig starkt rekommenderat att åka över från Giliöarna till Lombok och bestiga berget Rinjani. Tydligen ska den trekking touren vara en häftig upplevelse!
 
- Besöka Nusa Dua och göra vattensporter och dyka.
 
- Surfa i Canggu
 
- Templen Pura Ulun Danu Bratan och Pura Tanah Lot
 
Google it yourself ;)
 

Allmänt tips: Billigt att hyra en taxi med chaufför för en dag, vi besökte några tempel, vattenfall och risterrassen i Ubud med privat chaufför. Går även att åka Über billigt.
 

Tegenungan waterfall, Ubud
 
 
Strandhäng vid Seminyak beach
 
Cykeltur genom byarna
 
Gili-öarnas charm: Ombak Sunset Swing och vår bungalow vi sov i.
 
Nusa Lembongan/Nusa Ceningan - Yellow Bridge och Dream Beach
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0