Träningsläger, Teneriffa Dag 1

Ja, tekniskt sätt dag 2..
Vi landade i Tisdags men kom fram sent, så vi körde inget träningspass alls utan satte oss vid restaurangen och tog vad det bjöds på, i detta fallet mackor..
 
 
Vårt boende är riktigt fint och gott om utrymme. Omgivningen är väl lite sådär, med gaphalsar från England. Maten är det absolut inget fel på, jag äter nästintill allting ändå, så att så länge det finns något ätbart, så äter jag det. Anders fick dubbelsängen på nedervåningen och jag och Sören delar övervåningen som har två sängar.
 
Idag, träningsdag 1 alltså, så stack vi ut på ett FM-pass som blev en sightseeing runt i området. Passet blev ca 13km och vi hittade en riktigt fin uppvärmningsrunda för intervallpasset som skulle ske på EM.
Vi besökte även friidrottsarenan, strandpromenaden, bergen och golfbanan.
Vid lunch-tid så besökte vi stranden och kopplade av lite, kollade på fantastiska sandbyggen och njöt av värmen.
Sen på EM-passet blev det som sagt intervaller, då körde jag 1000m, Sören 400m och Anders 1200m.
Riktigt fint pass på arenan, men luften är verkligen varm och man måste vänja sig lite med den.
 
Bilderna här nedan är i stort sätt för hela dagen. Enjoy!
 
-
 

V.4 - Nytt kapitel

Den 21 Januari - 27 Januari 2013
 

Måndag:
FM: Distans, 5,5km + 8,9km
EM: Intervaller, 400m-snabb, 200m-jogg, 200m-snabb, 400m-jogg, 6 set

Tisdag:
EM: Intervaller, 4x4min med 3min vila. (1000m mellan 3:13-15)
Onsdag:
FM: Distans, 5km
EM: Distans, 9km + Styrka

Torsdag:
FM: 15min Crosstrainer + Styrka (vikter)
EM: Distans, 11,5km
Fredag:
FM: Distans, 5km
EM: Distans, 11.7km
Lördag:
FM: Distans, 9km + Styrka (vikter)

Söndag:
FM: Distans, 5km
EM: Tävling, Götas Ungdomsspel (GUS), 1500m (Se inlägg)*
Totalt: 100,2 km
 
Kommentar: Första veckan där jag bestämde mig för att sätta igång med FM-passen, fick ihop många FM-pass, inte varje dag men klart godkänt, har börjat ställt om kroppen lite nu också, så är riktigt nöjd.
Lördagen blev inte fullt så långt som jag ville, för jag ville ha lite pigga ben inför tävling idag (söndag)
 
Måste säga att kroppen är riktigt sliten just nu, men som ordspråket säger:
"Det som inte dödar, härdar"
GUS gick helt okej. Jag springer sällan 1500m men jag gjorde vad jag kunde och hamnade på en fin 3e plats. Får nog göra ett blogginlägg om det imorgon.
 
-

Födelsedagspresent!

Idag fick jag en väldigt tidig födelsedagspresent! Haha, jag fyller år i Maj, men jag åker ju iväg på träningsläger till Teneriffa på Tisdag. Jag fick en kamera av mamma och pappa eftersom jag haft tankar på att köpa en som jag kan ha när jag är ute och kör mina långpass, tävlingar, träningar och lite när som helst. Och nu under träningslägret kommer den nog komma till nytta hoppas jag.
 
Tog med mig kameran på mitt distanspass idag, testade kort på lite olika håll och olika funktioner, har inte riktigt lärt mig alla funktioner ännu. Skärpan på kameran är inte den bästa, men ville jag ha superbra bilder och skärpa skulle jag skaffat en systemkamera, men jag är inte ute efter något sådant. Denna kameran har 14 megapixel, är stöttålig och vattentät. Helt klart inte den bästa, men den duger fint till att ha med sig på löpturer och tävlingar.
Den får plats i mitt midjebälte och är snabb från uppstartning till att ta fotot. Är helt klart nöjd med den även om bilderna inte är toppkvalité! Ska nog testa lite funktioner imorgon när det inte är mörkt ute.
 

Time for a change!

Nej, nu är det dags att kasta runt lite vanor i mitt liv
 
Jag är uppe alltför länge på kvällarna, SKÄRPNING
Jag sover alldeles för lite på vardagar, SKÄRPNING
Jag sover alldeles för länge på helger, SKÄRPNING
Jag har sällan kört förmiddagspass, SKÄRPNING
 
Jag må vara uthållig, snabb, teknisk och spänstig. Men jag vet att jag kan och vill bli ännu bättre.
Jag kör runt 4-8mil/vecka. Det räcker tyvärr inte.... Men som tur är att skolan lättar lite nu vid den nya terminen, jag har gått klart alla matematikkurser så jag har ingen matematik längre, vilket betyder att jag får håltimmar istället. Detta ger mig möjligheter till träning istället, så jag tänker utnyttja den på bästa möjliga sätt.
 
Jag håller på med en förändringsprocess just nu, jag ska försöka ställa om min kropp och lägga mig tidigare och försöka gå upp klockan 6 varje morgon för att hinna med morgonpass innan skolan börjar. Löpningen betyder verkligen mycket för mig, jag skulle inte klara mig utan den och jag får träningsabstinens om jag missar en träning. Detta leder ju till att jag ogillar skolan eftersom den förstör mina träningsplaner.
 
Löpningen är harmoni för mig, gå ut och jogga, kolla på omgivningen och rensa hjärnan på tankar, bara springa, det behöver inte vara snabbt utan det ska vara lugnt och härligt. Då mår jag som bäst.
Nu är jag i den åldern där jag måste börja med dubbelpass för att få den mängdträning jag behöver för framtida mål.
 
Min kropp utsätts för mycket träning och mina återhämtningspass är viktiga. Men eftersom jag inte har några dubbelpass så vill jag hellre köra hög fart på mina distanspass, så jag har fått väldigt få återhämtningspass.
Jag kanske bara kommer köra ca 5-8km på mina morgonpass, men det viktiga är att jag vänjer kroppen med att springa så tidigt. Ska försöka få ihop ca 15km varje dag i alla fall. Måste även hålla mina långpass på så många Söndagar som möjligt.
 
Jag vet verkligen inte hur det kommer bli med maten, jag äter mycket mer än de flesta i min ålder, jag kan äta upp mat som skulle räcka till 3 personer om det är god mat. Men eftersom jag tränar så mycket så förbränner jag det direkt. Jag väger 48-49kg och har gått upp till 50kg, men direkt efter ett löppass så är jag nere på min normala 48kg vikt igen. Något jag får vänja mig vid tyvärr..
 
It's time for a change.

V.3

Den 14 Januari - 20 Januari 2013
 

Måndag: Vila, känningar i halsen

Tisdag:Vila, känningar i halsen
Onsdag:Styrka + Kondition
Torsdag:Vila, återigen småkänningar i halsen
Fredag:Distans 9,5km + Styrka
Lördag: Tävling, Icebug Winter Run, ~9.5km (Se inlägg)*
Söndag:
FM: Distans 5km + Styrka 
EM:Styrka
Totalt: 24km + träningsabstinens.
 
Kommentar: Ville verkligen ta det lugnt med halsen nu då jag vill vara helt frisk när vi åker på träningslägret.
Hade även mycket i skolan, så jag passade på att vila upp halsen och fokusera på skolarbete istället.
Gillar inte att vila, men ibland måste man väl det. Var väldigt sugen på att dra igång så tidigt som möjligt, så jag körde Onsdagspasset med ungdomsgruppen i göta. Dock visade det sig vara lite för tidigt, så jag hade känningar i halsen på Torsdagen. Där jag också valde att vila helt.
Fredagmorgon mådde jag bättre och körde igång igen, ville få en liten bensträckare innan tävlingen på Lördag.
Skärpning till kommande vecka!

Schlatter i knät!

Ja, tydligen kunde man få det i 18 års ålder också. Störst risk för att få schlatter är egentligen vid 10-15 år, men att jag får det nu är ju i alla fall tecken på att jag fortfarande växer.
 
Schlatter är alltså en sjukdom som kommer främst i samband med träning samtidigt som man växer.
 
Jag har under 10-15 års perioden haft besvär med schlatter, så det är inget nytt. Men fortfarande lika besvärligt och störande. Kände på passet i Onsdags att det stramade till lite då och då i knät, tänkte att det var ovana eftersom jag valt att vila Måndag, Tisdag p.g.a känningar i halsen och skolarbete. Efter passet tänkte jag inget mer på det.
Sen när jag körde lätt distans + styrka på Fredagen så kände jag åter igen av samma känning strax under knäskålen. Förstod då att det förmodligen var schlatter jag hade fått.
Kom hem lite senare och pappa föreslog att jag skulle sätta på mig knäskyddet som jag hade för att avlasta knät lite, så jag gjorde det och sedan kändes det bra när jag gick.
 
Lördag FM, kl 11.00 gick starten för IWR, Icebug Winter Run. Jag hade självklart på mig knäskyddet och uppvärmningen kändes som vanligt, så jag slapp ställa in det loppet. Loppet gick väldigt bra och jag kommer skriva ett separat inlägg om IWR när lite bilder kommit ut på hemsidan.
 
Läs mer om schlatter här
 
Mitt knäskydd som avlastar mitt knä ger ifrån sig rätt grovt märke och dessutom spänner jag åt det såpass hårt så när jag har på det för länge känns det som blodcirkulationen inte riktigt går runt, så jag får typ kramper i benet.
 

Örebro Indoor Games, 3000m 13/1-13

Söndag den 13e Januari blev det ett besök i Tybblelundshallen, Örebro, för att springa 3000m.
3000m är en distans jag inte är så van med, men vid inomhustävlingar blir det mycket 3000m, vilket är väldigt bra för snabbhet för min del.
Senaste gången jag befann mig i Tybblelundshallen så var det i halvmaraton-sammanhang, så det var en stor skillnad på distans denna gången.
 
Eftersom jag inte har så stor erfarenhet av 3000m och inte är jättefantast i den sträckan så har jag ingen aning om utgångstempo och liknande, utan jag körde bara på mitt race. Då jag tog det som testlopp körde jag bära eller brista i stort sätt och ville ju självklart prestera en bättre tid än vad jag hade gjort i början av december.

Väl på plats värmde vi upp och förberedde oss lite, hejade på de som tävlade och sedan gick bort till startområdet. Jag kom med i heat 1 medan Leif, Lars och Magnus skulle springa heat 2, så jag fick ett skönt stöd från dom från sidan. Man får alltid en kick när någon hejar på och man vill ju verkligen inte göra dom besvikna, utan visa att man fortfarande kämpar. Men främst att man inte gör sig själv besviken.
Hela startfältet låg tillsammans de första 2 varven, sedan gick ettan, Anders Grahl resp. tvåan, Andreas Jansson, ifrån fältet som jag låg i.
Sedan vid varv 3 blev det en liten lucka framåt där jag låg, jag fick välja mellan att ligga kvar där jag låg, bakom en löpare som sprang lite saktare än jag ville, eller att öka farten och täppa till luckan och springa fortare än jag ville.
Eftersom det var testlopp tänkte jag, varför inte? och sedan ökade jag tempot och tog ikapp på klungan framför 150m senare.
 
Jag visste att farten var för hög för mig och väntade bara på att få se 1000m-tiden. Den hamnade på runt 2:56 och jag visste att det var för snabbt för mig för att orka hela vägen, men jag fortsatte kämpa. Hängde med till 2000m-passagen och sedan gick Otto Kingstedt upp och ökade tempot rätt markant och då fick jag släppa direkt. Nu gällde det bara att hänga i de sista 5 varven. Det var riktigt tufft att försöka hålla tempot uppe helt själv men det måste man lära sig också.
 
Jag gick i mål på tiden 9.25,59 vilket betyder nytt personligt rekord och en riktigt nöjd Anton.
Trots den tuffa öppningen blev det pers och jag vet att det finns ytterligare sekunder att hämta. Bara vänta på rätt dag, rätt form och rätt draghjälp.
 
Som jag nämnt tidigare så är 3000m verkligen inte min favoritdistans utan jag håller mig hellre till halvmara om jag måste välja.
 
Resultat:

Testlopp 6,9km Kils OK, 10/1-13

Förra Torsdagdagen hade Kils OK testlopp som jag deltog på, har varit sugen på att slå banrekorder som är några år gammalt så denna gången satsade jag hårt från start. Vilket tog ut sin rätt i den tuffa avslutningen av banan.
 
Banan är 6,9km lång och start&mål är på Fryksta Höjden, Höjda, så de första 3km är nedförslöpning och de sista 4km är uppför, så man måste spara sig lite till uppförslöpningen. Ville så gärna försöka slå rekordet eftersom jag vet att formen är bra. Men det var tydligen fel dag att försöka på. Får försöka nästa gång istället och då hoppas jag att det inte är isigt underlag.
 
Jag tog mig runt banan på tiden 24:56. Min snabbaste tid är 24:20 och rekordet på banan är 23:29 och några år gammalt. Jag får helt enkelt vänta på bättre tider.
Hur som helst så är jag nöjd med testloppet, gäller att ha dagsformen på plats också.
 
Alla resultat från 2008

V.2

Den 7 Januari - 13 Januari 2013
 

Måndag: 
FM: Distans, 7km + styrka
EM: Distans, 6km + Cirkelstyrka (Kils OK)

Tisdag: Vila

Onsdag: Vila

Torsdag:  
EM: Testlopp, 6,9km (Se länk)

Fredag:
FM: Distans, 9,5km + styrka

Lördag: Vila

Söndag:
EM: Tävling, Örebro Indoor Games, 3000m (Se länk)

Totalt: 40,4km

Tisdag och Onsdag var jag belastad med mycket plugg, Lördag valde jag att ta det lite lugnt inför Söndagen, hade kunnat gått ut och joggat men valde att köra fokus på plugg istället.
De separata inläggen kommer upp under nästa vecka, måste få väck redovisningarna i skolan ur huvudet först.

V.1

Den 31 December -  6 Januari 2012
 

Måndag: Tävling, Sydvästracet, 8.2km (se länk)

Tisdag: Vila

Onsdag:
FM: Distans, 11,5km
EM: Intervaller, 6x100m, 4x200m, 2x400m
(200m tid: mellan 28,75 till 29,12 och 400m tid: 64,25 resp. 62,43 )

Torsdag:
FM: Distans, 5,5km
EM: Distans, 9,1km

Fredag:
FM: Styrka
EM: Styrka

Lördag:
FM: Crosstrainer 1h
EM: Styrka

Söndag:Distans, 18.5km

Totalt: 63km

Har haft lite känningar i halsen och valde att ta det lugnt några dagar. Tisdag avstod jag helt från träning och på fredag och lördag körde jag ingen löpning alls.
Men kroppen känns god och jag är inte bekymrad över halsen alls
-

Conny's Sydvästrace 2012

På nyårsafton var det dags för Conny's Sydvästrace, Banan mäter 8,2km lång och går i centrala Grums.

Senast (2011) fick jag äran att dra på mig Sydvästen för första gången, det var väldigt stor och jag kände mig rätt dum ut i den, men jag kände fortfarande stolthet. Fredrik Nordström var frånvarande år 2011 då jag knep segern före min tränare, Christer Skoog.
Känns alltid lite trist att vinna när man vet att bättre löpare är frånvarande, men en vinst är alltid en vinst.
 
NWT förra året
 
Men denna gången var det andra förutsättningar. Fredrik var närvarande och säkert sugen på att ta tillbaka sin sydväst, vilket jag inte skulle haft något problem med, eftersom den är så sjukt stor för mig, hahah.
Jag ville självklart vinna nu när han var på plats och visa att jag inte är helt chanslös.
Början av loppet är nästan bara nedför och jag gick ut i ett kontrollerat högt tempo, ville försöka knäcka bakomvarande konkurrenter redan från start. Det resulterade i att jag nästan höll på att knäcka mig själv, men jag fortsatte trycka på ändå och till slut fick jag en liten lucka, små luckor på ca 5 meter är sjukt jobbiga att hämta ikapp. Efter en lång löpning på Sveagatan kom vi till en delning, där man antagligen kan springa över gräset på en gångväg eller en liten omväg på bilväg, jag körde över gräset för jag tyckte det såg fint ut, men det var sämre än jag trodde så Fredrik plockade in lite på mig och var strax bakom mig innan vi gick in i en lång backe.
 
Jag brukar vilja hålla nästintill samma tempo uppför - platt - utför så jag tryckte på lite extra uppför för att hålla uppe tempot. Fredrik tappade nog lite tror jag och sedan fick han stanna till för en bil som kom. Så min gräslöpning och bilen jämnade ut sig lite. Jag hade koll på vart Fredrik var sista 2-3km men jag ville ändå springa in på en så bra tid som möjligt, så jag var tvungen att trycka på hela vägen. Spurten var en väldigt isig stig som verkligen inte gick bra att springa på, tur att man inte drog sig i där.
 
Jag tog mig i mål på tiden 29:58 vilket var 38 sekunder snabbare än Fredrik och 48 sekunder snabbare än vad jag hade förra året, då det var bättre underlag.
Det bevisar att mina framgångar fortsätter uppåt i rask takt. Jag är väldigt nöjd med året som gått.
 
I år sprang jag även med Sydvästen och mina Icebug-joggingskor.
Sydvästen är tyvärr lite för stor för mig, hahaha ;)
Fjolårsvinnaren Anton Nilsson, Kil, försvarade sin titel i herrarnas långa bana, och får därmed löpa i sydväst även nästa år.
 
NWT Artikel
Resultat

RSS 2.0