SMIR, Stockholm Multi Island Run

Racerapport här på bloggen som jag egentligen inte använder längre 😬😂

 

SMIR, Stockholm Multi Island Run 🥇
20 lag, 8 öar & 75km, 1 natt och ett helsike äventyr. Toppenjobb av @smir_by_challengize

 

Kortfattat: Man startar vid ena änden av ön med sin lagkamrat, navigera er till andra sidan av ön inom en viss tid, annars åker laget ut ur tävlingen. Några öar hade även checkpoints man var tvungen att passera. Vid utsatt tid går båten mot nästa ö. Missa den inte. Upprepa processen på alla öar och sammanlagd tid på alla öar räknas som slutresultat.

 

Ö 1: Utö 3.5km
Här hade jag och André spanat in en stig vi tänkte ta för att undvika springa vägen runt. Personligen känner jag mig bekvämare på smala tekniska stigar, så detta var ett självklart val för mig. Kom iväg i ledning med, på pappret våra tuffaste konkurrenter Magnus Högfeldt och Tobbe Gyllebring som tog rygg på oss när vi vek av till stigen. Sparade cirka 300m på övriga konkurrenter och gick i mål i delad ledning.
(Sidebar: Dessa konkurrenter är inte vilka som helst. Magnus var vinnare på årets WingsForLife samt vann PRT 24h på 220km. Tobbe är sedan tidigare sveriges ultrakung, som även har det svenska rekordet på 24h på 272km).

 

Ö 2: Ornö 14.5km
Vi vet att vi är starka i skogen. Tanken var att köra hårt men kontrollerat. Ta det lugnare på de tekniska bitarna där man sprang ifrån de stora vägarna/stigarna och behövde fokusera mer på att navigera/orientera än att springa snabbt. Ett kanonbra vägval senare och vi var åter ute på större stigar där vi kunde trycka på och hålla tempot uppe. Lyckades skaffa oss en rejäl ledning och var först i mål med dryga 10min.

 

Ö 3: Nämdö 6.9km
Pannlampa på! 🔦 Då vi hade en betryggande ledning tänkte vi köra lite mer kontrollerat och låta dem andra göra grovjobbet. Majoriteten av lagen, inklusive oss, började med felspringning från bryggan och det var småkaos i början. Vi tänkte gena ikapp och kom ut i obanad terräng för att sedan komma ikapp de som var på rätt väg. Sprang sedan ikapp lag efter lag på stigen och tyckte det rullade på ganska bra. Hamnade sedan oplanerat i ledning. Blev sedan ikappsprungna av Magnus och Tobbe och vi tog rygg på dem till checkpointen. Vi kom först därifrån och vidare in på en liten stig. Osäkerhet från både mig och André och ett dumt vägval gjorde att vi hamnade en bra bit efter de starka grabbarna. Lyckades ändå springa ikapp dem till båten och avslutade ön i delad förstaplats. Magen hade börjat krångla med illamående, så efter målgång gjorde jag det jag (tyvärr) blivit otroligt van att göra på långloppen. Lätta trycket genom att köra ner fingrarna i halsen.

 

Ö 4: Runmarö 11.4km
Med samma strategi som tidigare ön hade vi ingen ambition att göra grovjobbet. La oss strategiskt bakom Magnus och Tobbe men efter en stund sneglade jag på André och vi konstaterade att båda kände sig pigga och valde därmed att gå förbi och flyta på i vårat eget tempo. Fick en tuff väg upp för Telegrafberget som var öns checkpoint. Missade stigen upp och fick klättra obanat till toppen, fick en lätt snedtramp och gjorde en snabb kontroll att det inte var en kraftig stukning. Resten av ön gick helt enligt plan. Stigarna var breda och det gick hålla hög fart till mål, bortsett från passager genlm grindar till inhägnader för djuren. Drygade ut ledningen med ca 3min.

 

Ö 5: Möja 8.4km
Började med att köra fingrarna i halsen för att lätta trycket och kunna springa. Denna ön var absolut den tuffare ön för mig. Började med att missa vår planerade genväg, då alla sprang fel och hamnade snett ut från bryggan och för långt bort på vägen. Sedan cirka 2km efter lätt grusvägslöpning fick jag från ingenstans en rejäl svacka, där jag upplevde att jag blev bländad av ljuset som reflekterades på kartan. Har vid några tillfällen tidigare upplevt, vad André även konstaterade endast verkar ske vid löpning nattetid för mig, en konstig formsvacka. Plötslig mental trötthet, yrsel, svårt att fokusera och ser liknande saker som så kallade ”grumlingar”/”floaters” i synfältet (dvs, ser ljusområden som glider förbi i synfältet. Exempel såna som kan uppstå på bilder, när man riktar kameran mot solen). Började svettas något kopiöst och upplevde att det var svårt att ventilera ordentligt och svalka ned kroppen. Fick ta av mig min pannlampa och springa med den i handen efter vi kom fram till checkpointen. André peppade mig och lät mig bestämma tempot. Efter jag tog av pannlampan började hjärnan vakna mer och mer. André fick sköta navigeringen och jag fokuserade på andningen. Återhämtade mig mer och mer och i den tekniska terrängen visste jag att jag har stor fördel då jag kan hålla ett lagom högt tempo i sån miljö. André navigerade oss klockrent igenom ett bra vägval och vi gjorde en bra avslutning där tempot kunde trappas upp något. I mål hade vi drygat ut ledningen med ytterligare ca 7min.

Extra kommentar: Tvingade mig att trycka i mig rejält med vätska och lite godis. Visste att jag behövde det för kommande öar för att inte få vätskebrist och andra komplikationer.

 

Ö 6: Yxlan 11.4km
Benen kändes pigga och flöt på helt okej. Endast transportlöpning på asfalt över hela ön. Men kroppen började säga ifrån på alla sätt och vis. Vet att jag kan ligga och rulla i 4:30-tempo vanligtvis så länge benen är pigga. Var lätt kuperat och så länge jag fokuserade på andningen och höll resten av kroppen i schack, visste jag att jag ändå skulle göra en helt okej sträcka. Återigen guldvärd peppning från André och vi lyckades dryga ut med ytterligare 3min då även andra lag hade det kämpigt.

 

Ö 7: Rådmansö 10.5km
Handlade mest om att överleva denna sträckan. Hade en ledning på ca 23min och vi hade planerat kortaste rutten över ett hygge. Då checkpointen satt lite för långt västerut i verkligheten än på kartan blev sträckan att springa tillbaka till hygget lite för lång för att vi skulle överväga detta. Valde istället att ta rygg på Tobbe och Magnus som passerade oss vid checkpointen. Efter att sprungit vägen till mitten av ön valde vi att hoppa in på vår initialt planerade rutt och få en terrängstig till mål. Sparade in cirka 400m på andra lag som fortsatte vägen runt. Drygade ut vår ledning med ytterligare 2min.

 

Ö 8: Arholma 5.1km
Sista ön. Enkel navigering och en betryggande ledning med 25min. Vi hade även god marginal till banrekordet. Inga konstigheter på denna ön förrutom kanske lättnaden i mina ögonen när vi såg mållinjen.

 

Efter ca 69km löpning, en tid på 5h & 19min, en seger, ett banrekord och en massa nya härliga människor i min löpkrets kan jag lätt konstatera att detta var ett toppenäventyr. Oavsett ambitionsnivå utstrålade alla deltagare av glädje och stolthet vid målet i Arholma. Vilket fantastiskt arrangemang och äventyr. Stort tack @smir_by_challengize för att vi fick vara med av er sista upplaga.


RSS 2.0