Göteborgsvarvet 2013

Den 18 Maj 2013
 
I helgen var det Göteborgsvarvet som mäter 21.1km inne i Göteborg.
Banan är väldigt väderberoende och mycket vind kan göra enorma skiftningar i tiderna.
Men i årets Göteborgsvarv var inte vinden det stora problemet, utan det var värmen som gjorde att många fick avbryta loppet p.g.a vätskebrist eller att de helt enkelt inte orkade med värmen.
 
Det var 45 015 löpare som tog sig i mål och ca 1 900 bröt varav 700 bröt innan de första 10km.
För min del så visste jag att loppet skulle bli väldigt tufft och att jag skulle få problem med värmen eftersom jag alltid har varit känslig mot värme, speciellt på löptävlingar. Som mamma påpekade ett x antal gånger så klippte jag mig aldrig, eftersom jag trivs med lite längre hår även om det är jobbigt för löpningen. Blir väl att klippa sig snart antar jag. Det var dock inget att haka upp sig på, utan gjort är gjort, tävlingen blir av i varje fall.
 
Min upplevelse av arrangemanget var.. intressant, haha. Det började med att när vi väl kom in i Göteborg så åkte vi lite fel, så vi fick lite fördröjd ankomsttid. Sen när det var ca 1h och 15 minuter kvar till start så var vi vid tävlingsområdet. Då skulle vi hinna ta ut nummerlappar, byta om, värma upp, byta kläder och skor och jogga till start. Vi hade dock väldigt tur att kön till nummerlapparna flöt på riktigt fint och snabbt, så det dröjde inte länge innan jag och André hade våra nummerlappar. Sen var det ju det där med ombyte också. Den låg borta på stadion för icke-elitlöpare (som jag var, då jag inte kvalat in till elit-ledet). Jag tänkte att jag kunde försöka ta mig in på samma ställe som André, dvs elit-omklädningsrummet som de hade inne i samma byggnad som nummerlapparna befann sig i, och jag lyckades nässla mig in där hos eliterna. Vi hade 1h till start, så tid fanns det.
När vi värmde upp så träffade vi på Per Alsterdal (mest känd som Per Jacobsen, hinderspecialist och var aktiv i landslaget) och sedan stötte vi även på Anders Eriksson, IF Götas Maratonlöpare.
Uppvärmningen kändes väldigt bra och benen mådde helt okej. Väl inne på startområdet letade jag efter Marcus Ruus som  också skulle delta i loppet. Både Marcus och jag ville hamna på ungefär samma tid. Marcus ville i mål under 1:17:00 och jag ville helst ta mig under 1:15:00 och sätta ett fint pers, alltså kunde vi hjälpa varandra bra på vägen. Men jag såg honom ingenstans vid startområdet eftersom det var så mycket folk där. 4 minuter innan starten blev jag inkallad till startfållan och under förberedelserna innan start fick jag syn på Marcus och vi önskade varandra lycka till.
 
Starten gick och jag ville inte gå med strömmen helst och spränga mig direkt vid start utan låg kontrollerat med i en fin klunga i ett högt och bra tempo. Jag såg Marcus och beslutade mig för att lägga mig precis vid honom.
Vid ca 1.5km började jag få en liten lucka på Marcus, inte stor, men ändå något. Vid 3km hade det blivit 3 sekunder ner till honom. Sedan efter 5-6km efter att vi passerat första bron, gick Marcus om mig och gled sakta ifrån. Det var vid 4-5km som jag höll på att få första "bryt-tankarna" men jag kämpade på och trotsade värmen.
Vid 10km hade luckan fram till Ruus vuxit till 14 sekunder. Jag hade fortfarande tankar på att bryta då jag verkligen inte orkade med värmen ett dugg. Höll nästan på att kollapsa totalt en gång då solen stekte i ryggen något enormt.
Vid 14km hade inte Marcus dragit ifrån mycket alls utan vi höll jämn fart, han ledde nu med 15 skunder, då hade jag alltså bara tappat 1 sekund på 4km. Värt att notera är att vid 14km så började stigningen upp på Götaälvbron.
 
Efter bron, alltså vid ungefär 15.2km så ledde Marcus med 16 sekunder, men han verkar stumnat till där så jag plockade in på honom sakta men säkert, sedan passerade jag honom vid ca 16.2km och drog ifrån honom.
Vid 20km hade jag avlägsnat honom med 21 sekunder enligt Trackingsystemet men Marcus hade en riktigt vass avslutning jämfört med mig som bara ville ta mig i mål. Han plockade in 15 sekunder på mig de sista 1.1km och tur för mig att loppet inte var längre.
 
Avgjorde de 21.1km på tiden 1:24:46 och slutade på en 174 plats, 175a om man räknar med André som inte blivit registrerad. André sprang i mål på höga 1:18.
Efter målgång så fick vi vänta på de andra tävlande, så jag och André slog oss ner i en avsvalkande korridor och spelade lite schack på min dator.Sammanfattning: Jag är missnöjd med tiden, men det är ju ingen som fick en förvånansvärt bra tid om man kollar igenom resultatlistan. Eliten var 3 minuter långsammare än vanligt och Isabella Andersson var 5 minuter långsammare än hon beräknat. André var långsammare, jag och Ruus var långsammare. Ja, alla var i stort sätt långsammare än beräknat.
 
Om jag bortser från tiden så är jag väl helt OK nöjd med placeringen, även om jag ville in på topp 100.
Jag är bara väldigt glad över att jag tog mig runt utan att behöva bryta. Jag bryter sällan tävlingar, har faktiskt bara brutit en enda tävling och det var DM på tingvalla då jag försökte dubblera genom att första springa ett 3000m lopp och 1.5h därpå springa ett 10km lopp, inte så genomtänkt direkt. Men det är det enda lopp som jag egentligen har brutit. JAG ÄR EN KÄMPE, haha!
 
 
 
 
 Bilder från loppet är det Copyright på, men länk till mina bilder under loppet hittar man
 HÄR
För mina bilder skriver man in
Efternamn: Nilsson
BIB NUMBER: 339
Event name: Goteborgs Varvet 2013
 
För resultat klickar man
HÄR
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0